Terug naar de basis

Het leven is te jachtig. We moeten voldoen aan wat de buitenwereld van ons verwacht. Mee in social media, laten zien hoe geweldig we zijn en hoe goed we het doen in de maatschappij, maar steeds meer lopen we onszelf voorbij. Pas op voor een burn-out.

Jolita: ‘Karin, een jonge vrouw van midden 40, komt bij mij met de vraag en zegt: ‘Ik weet niet waar ik beginnen moet. Ik weet dat ik open wil gaan. Want er sluimert iets binnen in mij. Ik word maar meegesleurd in het dagelijks leven door alle factoren buiten mij. Ik wil mijn lichaam weer voelen. Leven naar ‘mijn’ normen en waarden; niet de waarden die ik opgelegd krijg van de buitenwereld. Ik heb het gevoel te moeten voldoen aan de verwachting van familie, gezin en collega’s. Ik heb verschillende rollen aangenomen om te voldoen aan deze jachtige maatschappij. En dan social media: ik raak gefrustreerd omdat het bij anderen allemaal mooier lijkt te zijn en iedereen zo goed weet hoe je het beter kunt doen. Ik wil terug naar de basis, mijn basis. Wie ben ik eigenlijk?”

Karin: ‘Jolita bood mij een volledig coachingstraject aan. Een traject waar Body, Mind, Nature & Art worden meegenomen. Ik had een keuze voor een individueel traject of een traject in groepsverband. In groepsverband ontmoet je gelijkgestemden en kun je delen. Sociale contacten zijn goed voor jouw welzijn. Je komt er dan ook achter dat je niet de enige bent die tegen onrust of druk van buitenaf aanloopt.’

Energie
Karin: ‘Ik had echt even behoefte aan 1-op-1-coaching. Ik kreeg gedurende 3 weken iedere week een volledige voetreflexmassagebehandeling om weer bewust te voelen hoe mijn lichaam voelt. Door het masseren van de drukpunten in de voeten wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam in gang gezet. Ik voelde de energie weer stromen in het lichaam. Het verbaasde mij niet dat we tegen blokkades en spanningen aanliepen tijdens de behandeling. Jolita ging gericht behandelen en gaf mij daarnaast ook specifieke (yoga-)oefeningen die erop aansloten om de blokkades op te heffen en spanningen te kunnen loslaten. Ik voelde dat ik mijn lichaam weer echt bewoonde.’

Verrijking
Karin weer: ‘Daarna was ik klaar om mijn eigen creativiteit aan te spreken en begonnen we met de kunstzinnige opdrachten. De opdrachten hebben mij mijn eigen innerlijke beelden op het papier laten zien. Ik ben er tijdens een specifieke opdracht achtergekomen dat ik wel weet wat ik wil. Het klinkt simpel, maar het laat mij zien dat ik steeds over mijn eigen grenzen ga. Ik heb ervaren dat het creëren al een proces op zich is. Ondanks dat ik het met mijn hoofd had kunnen bedenken, laat de creatie mij zien wat ik mijzelf aandoe. Dat beeld raakt me nog meer. Het komt dieper binnen dan alle lieve woorden van de mensen die het beste met mij voor hebben. Ik ontdek dat alle antwoorden in mijzelf zijn. Wat een verrijking om thuis te komen bij mezelf!’

Jolita: ‘Inmiddels is Karin aangesloten bij de training ‘Mibonart’ en ze merkt dat het Kunstzinnig Dynamisch Werken nog iets extra’s geeft. Behalve het delen met gelijkgestemden raakt ze ook geïnspireerd in deze kleine groep. Ze heeft weer het gevoel dat ze ertoe doet gewoon door te zijn wie ze is. In januari en maart starten weer nieuwe groepjes met ‘Mibonart’. Er is nog plek!’

heARTopener
Jolita den Doop is kunstzinnig dynamisch coach en eigenaar van heARTopener, en vertelt dat de coaching mensen helpt de eigen belevingswereld naar buiten te brengen. ‘Klachten komen vaak naar boven op het moment dat je vastloopt in de relatie of op het werk, of wanneer je in een stressvolle periode zit of verlies ervaart. Op zo’n moment is het gemakkelijk om te gaan malen en piekeren, maar daarmee draai je je steeds meer vast.’